Quantcast
Channel: Tinteguri » selvutvikling
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Om selvutvikling, lederutvikling og Jung

$
0
0

Den 2. desember skrev jeg blogginnlegget «Om introverte og ekstroverte ledere og ledelse» og la den ut også på Tinteguris Facebook side. Der fikk jeg gode kommentarer, blant annet fra en kar ved navn Christian Opsal.

Hvem er Christian Opsal?

Jeg kjenner ikke Christian, men har lagt merke til hans gode refleksjoner og kommentarer rundt temaene jeg twittrer eller blogger om. Det var også tilfelle rundt blogginnlegget om introverte og ekstroverte ledere og ledelse. Kanskje ikke så rart, Christian har lang erfaring med selvutvikling, teamutvikling og ledelse som offiser fra Forsvaret, som politibetjent og nå som HR rådgiver i Skien kommune. Så jeg inviterte han rett og slett til å skrive et gjesteinnlegg på bloggen, som en oppfølger, ved at han deler sine refleksjoner rundt selvutvikling, lederutvikling og ikke minst litt mer om Jung med oss.

 

 

 

 

Fra Christian

Jeg er «nerdete» opptatt av ledelse og lederutvikling og synes det er utfordrende og morsomt å få dele noen av mine betraktninger rundt selvutvikling, lederutvikling og Jung på denne offensive ledelsesbloggen. Jeg fraskriver meg naturligvis ansvaret for alle vitenskapelige omtrentligheter i dette blogginnlegget. Kildene mine i dette innlegget er mine sertifiseringer i JTI via Optimas AS og MAP type Nordnorsk lederutvikling AS og de eminente heftene derfra som har svært lange kildelister.

Man bør muligens «holde seg litt fast», da vi fort kommer inn i krevende terreng i dette innlegget.

 

 

 

 

Selvutvikling og Lederutvikling

Selvutvikling og lederutvikling kan ikke skilles, og man kommer ikke utenom en slik type prosess dersom man virkelig vil bli en bedre leder.

Jung sitt syn på selvutvikling oppsummeres i det han har kalt individuasjonsprosessen. Som enkelt fortalt kan sies å være å «finne seg sjæl». Denne prosessen får i følge Jungs teori ekstra fart i forbindelse med midtlivskrisa; den eksistensielle krisa som inntreffer i 35 – 40 års alderen. Jung var vel muligens opphavsmannen til dette, for mange, gufne og høyst reelle begrepet som vi harselerer med i artige ordelag.

For Jung skal den etter sigende ha bestått av en ca. 3 år lang «innisegsjæl» opplevelse som han landet fjellstøtt og som gav ham svært god innsikt i menneskesinnet.

Dermed kan man vel si at selvutvikling ikke er noen enkel affære som er gjort over natta, men som i følge Jung består av 3 deler:

1. Innsikt

2. Utholdenhet

3. Handling

For å få innsikt kan man starte en prosess hvor man bevisst observerer seg selv, sine tanker, sine følelser, sine holdninger og kanskje først og fremst som leder, sin atferd. Det kan man gjøre ved å stille seg slike spørsmål: Hva gjorde jeg nå? Hva opplevde jeg? Hvordan reagerte hun/han? Hva bør jeg gjøre neste gang? Hva synes de om det?

Dette kan være starten på en vandring inn i sine «egne greier». For å få motivasjon til dette arbeidet mener jeg det er avgjørende og spørre seg sjøl noen andre krevende spørsmål først. Disse kan være; Hvilke verdier har jeg? Hva betyr noe for meg? Hvorfor er jeg leder? Hva vil jeg være?

Et godt spørsmålet her kan være det de stilte på Puls NRK den 10. desember. Hva vil du gjøre før du dør?

Svarene på slike spørsmål vil kunne gi deg utholdenhet til å fortsette utforskningen selv om du «ikke liker» svarene du får. Svarene kan blant annet gi deg innsikt i om den lederatferden du har er hensiktsmessig i de ulike sammenhengene du leder. Jung kalte det vi ikke liker av egen atferd for Skyggen. Dette er våre karaktertrekk som er relativt ubevisst og som vi og (kulturen vår) «ikke liker». Men her ligger også potensialet til utvikling i individuasjonen. I følge Jung ligger vårt potensial for utvikling i blant annet å anerkjenne, akseptere og benytte (les: trene) de egenskapene vi ikke liker.

Min egen iakttakelse er for øvrig at det også ligger svært mye potensial i å bli enda bedre på det vi allerede er gode på. Da vil du lykkes dersom du har de egenskapene som kreves i den konteksten du leder.

Handling betyr at man faktisk må gjøre noe med den innsikten man har fått. Man må endre sin atferd. Dette beskrives godt i dette blogginnlegget om læring av Cornelia Mender. En definisjon på læring er «en relativt varig endring av atferd». Ledelse består av valg og handling tatt i øyeblikket. Dermed blir valgene, handlingene og øyeblikkene svært avgjørende for om vi lykkes som ledere eller ikke.

Jungs typer

I arbeidet med innsikt kan det være svært nyttig med en klargjøring rundt egne preferanser i forhold til Jung sine psykologiske personlighetstyper. En preferanse er «det du mest sannsynlig ville foretrukket dersom du kunne velge helt fritt».

Jung mente at de preferansene vi hadde på disse dimensjonene var stabile gjennom livet:

- Ekstrovert eller Introvert

- Sansing eller Intuisjon

- Tenkning eller Følelse

- Avgjørelse eller Opplevelse

Dimensjonen ekstrovert – introvert handler først og fremst om hvor man henter sin energi fra. En introvert får energi av å være alene, mens en ekstrovert får energi av å være sammen med andre.

Dimensjonen sansing – intuisjon beskriver hvor man lettest retter sitt fokus. Veldig grovt kan man si at man enten liker detaljersansing eller helhetintuisjon.

Dimensjonen tenkning – følelse handler om bakgrunnen for hvordan man tar valg. Foretrekker man å ta valg basert på logikk, reglertenkning eller foretrekker man å ta valg basert på verdier følelse.

Dimensjonen avgjørelse – opplevelse handler om hvilken livsstil man trives best med. Trives man med å være fleksibel og spontan (opplevelse) eller trives man best med å planlegge tilværelsen (avgjørelse).

Hva ville du valgt dersom du sto helt fritt?

 

 

 

 

Ledelse skjer i øyeblikket, de valg man tar kan være basert på egne preferanser og ikke det som er hensiktsmessig ledelse. Øyeblikkene farer forbi og man handler ofte ubevisst og basert på mer eller mindre hensiktsmessige vaner.

Hvor tilstede er du egentlig i øyeblikket og hvor hensiktsmessig er egentlig dine valg?

 

 

 

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2